Spring naar hoofd-inhoud

Huizen en Grafstenen

Huizen

De adressen aan de Dijkstraat en Stoombootkade werden ook als woonhuis gebruikt. In deze gallerij zijn afbeeldingen van woonhuizen te vinden die niet elders op de site te zien zijn.

 

Het huis in Huizum (bij Leeuwarden) waar Klaas Plantinga's grootvader (Klaas Jans Plantinga) en zijn vrouw (Binke Hessels) woonden. De straat heette "Dorp". Het huis ligt aan de voorkant rechts op deze ansichtkaart uit 1905. Rondom dit dorpje waren veel tuinderijen actief, en de naam "Plantinga" is afgeleid van dit beroep.

Dezelfde straat, maar nu van grotere afstand. Het Plantinga huis is nauwelijks zichtbaar, achter de brug rechts, het derde huis. Een ansichtkaart uit 1905.

Op deze foto, die van de andere kant is genomen, is het huis het tweede huis links. Foto uit de jaren '60.

Hier het huis in minder glorieuze tijden, net voor de renovaties in de jaren '70.

Zoals het huis eruit zag in 2010, nu dus helemaal gerenoveerd. Het huis van Plantinga van destijds is gesplitst in twee woningen.Tegenwoordig is Huizum geen apart dorp meer, maar onderdeel van Leeuwarden. De straat heet nu "Huizum Dorp".

Klik hier voor de Google Streetview.

Het huis aan de Noordvliet in Leeuwarden waar Klaas Plantinga woonde met zijn moeder en stiefvader. Het huis is het zesde van links, achter de mast van de boot. Klaas' stiefvader, Popke van der Sluis van den Bosch, was drukker en krantenverkoper die vanuit dit huis opereerde. Het huis bestaat niet meer - het is vervangen door latere bebouwing.

Het huis aan de Secretaris Haitsmalaan 2 waar Louwrens Baltus Plantinga en zijn vrouw hun intrek namen nadat het was gebouwd in 1949.

Hetzelfde huis in maart 2012. De buste is overigens niet van Klaas Plantinga maar van Titus Brandsma (geb. 1881 in de buurt van Bolsward, onderwijzer en verzetsstrijder, in 1942 in Dachau omgekomen).

Klik hier voor de Google Streetview.

Nogmaals hetzelfde huis, nu gefotografeerd vanuit de lucht. Jaar onbekend.


Grafstenen

Pieter Klazes Plantinga's (Klaas Pieter's vader, 1793-1862) graf, bij de Nederlands Hervormde Kerk in Huizum.

Afbeeldingen van het familiegraf van de Plantinga's op het kerkhof van Bolsward, januari 2012.

 

Met dank aan Johan van der Weide en Bastiaan Plantinga voor deze afbeeldingen.