Spring naar hoofd-inhoud

Overige Afbeeldingen

In deze gallerij zijn afbeeldingen te vinden van zaken die wel iets met Plantinga van doen hebben maar eigenlijk nergens anders passen.

 

Een krat met distillatie-glas zoals aangetroffen en gefotografeerd in het Sonnema (voorheen Sonnema/Plantinga) bezoekerscentrum in 2012. Misschien gebruikt voor iets met Plantinga, misschien ook niet. Er was geen onderscheid te maken.

Klein houten Plantinga kratje.

Een ladenkastje tot ongeveer heuphoogte, gefotografeerd in het Sonnema (...) bezoekerscentrum in 2012. Zeer zeker ook Plantinga-gerelateerd. Tweede laatje van boven: Links en rechts Plantinga Dubbel Gebeide Jonge Jenever; derde laatje van boven iets (mij) onbekends van Sonnema; vierde la links Plantinga Beerenburg, rechts iets onbekends (waarschijnlijk Dubbel Gebeide Jenever van één of ander merk); vijfde la Plantiac flessenek sterrenlabels, rechts onbekend; zesde la links Plantinga Citroen Jenever, rechts een ander flessenek etiket; zevende la links en rechts Sonnema Citroen Jenever; achtste la links Plantinga Advocaat, rechts iets van Plantiac; alle lagere lades iets van Plantiac.

Van 7 tot 12 juli 1930 vond op sportterrein Het Oordje (nabij de Stoombootkade) de NEBAT (Nederlandsche Bakkerij Tentoonstelling) plaats. Plantinga had daar ook een stand, gebruik makend van dezelfde Art Deco stijl die bekend was van hun advertenties en etiket-ontwerp.

Een greskruik van 10 liter, 42 centimeter hoog.

Een kruik, gevonden in de voormalige Plantinga distileerderij aan Grootzand 6. Het is de grootste tot nu toe gevonden, meer dan 10 liter. Mogelijk gemaakt door de familie van der Weide.

Een prachtige greskruik met logo, genummerd.

Een Plantinga mand.

Plantinga mand-fles.

Een ander type Planginga mand-fles, ene kant. Inhoud is 20 liter. De twee afbeeldingen tonen de beide kanten.

Een andere type mandfles.

Een mandfles vol Plantiac. De vorige eigenaar zei dat hij uit de jaren '90 stamde, maar hij is mogelijk ouder.

Plantinga "Plantiac" stempel.

In 1924 kocht het bedrijf een auto, een Ford, zo dat meer klanten konden worden bereikt. De kentekenplaat was B-7443, geregistreerd op 31 maart van dat jaar. Gedurende de weekends werd de auto ook privé gebruikt.

Als je zes flessen Plantiac tegelijk kocht dat kreeg je ze in 2002 in zo'n doos.

En in december 2015 in zo'n doos. Alleen de streepjescode is anders.

De doos waarin 12 flesjes van 200 cc zitten, ziet er wel erg karig uit. Ook december 2015. De productiecode, die vanaf minimaal 1991 (maar waarschijnlijk al eerder) vrij onopvallend op de rand van de dop op alle flessen staat, staat hier groot op de doos.

Het decoderen van deze code werkt sinds 2004 (begin productie bij Boomsma) als volgt:

 

LYYBBBB
DDD HH:MM

L = Altijd een "L", wat aangeeft dat het een kruideniersproduct is
YY = Laatste twee nummer van het jaar
BBBB = Batch nummer
DDD = Hoeveelste dag van het jaar
HH:MM = Tijd van productie

Dus de flesjes in deze doos zijn op de 72e dag (14 maart) van 2015 gebotteld, om 13:45.

En zo ziet het eruit als je 24 1000 cc en ruim 100 200 cc flessen geleverd krijgt.

Met dank aan Bastiaan Plantinga voor de meeste van deze afbeeldingen.